Annette & Nynke

Verpleegkundigen Chirurgie

Werken als verpleegkundige in het St. Antonius is nóg leuker dan ik dacht.

 

Annette & Nynke, chirurgieverpleegkundigen

Vers van de opleiding zijn zowel Annette als Nynke als chirurgieverpleegkundige terechtgekomen in het St. Antonius Ziekenhuis. Nynke werkte hiervoor als kok. Een bijzondere carrière switch waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad: “Het werk was leuk, maar ik miste de diepgang. Ik wilde graag praktisch bezig zijn in een team, maar ook betekenisvol werk doen. Zo kwam ik uiteindelijk bij verpleegkunde uit. Ik solliciteerde op een interne opleidingsplek in het St. Antonius en inmiddels werk ik met veel plezier op de gecombineerde afdeling Algemene Chirurgie en Vaatchirurgie.” Annette rolde als vanzelfsprekend het zorgvak in: “Mijn moeder en zussen werkten al in de zorg. Eigenlijk wilde ik kraamverzorgster worden, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk toch voor verpleegkunde heb gekozen. Ik heb na mijn middelbare school de BOL-opleiding in Amersfoort gedaan en stagegelopen in het Meander Medisch Centrum. Ook heb ik een buitenlandstage gedaan. Daarvoor ben ik een half jaar in Suriname geweest. Toen ik na mijn stage in Suriname klaar was met de opleiding, heb ik gesolliciteerd op de functie van chirurgieverpleegkundige in het St. Antonius.”

Wat maakt het werken in het St. Antonius zo leuk?

“De collega’s en patiënten,” roepen ze bijna in koor. Annette: “We hebben een gezellig en jong team met allemaal enthousiaste collega’s die het beste willen voor de patiënt. En er wordt veel gelachen, dat vind ik ook belangrijk.” Nynke vult aan: “Juist de combinatie van Algemene Chirurgie en Vaatchirurgie maakt het werk interessant. We hebben te maken met de meest uiteenlopende patiëntengroepen en operaties. Bij vaatchirurgie zijn de operaties vaak vrij complex, terwijl we bij Algemene Chirurgie ook veel kleine ingrepen doen. Dat is een fijne afwisseling. Daarnaast werken we veel samen met andere disciplines zoals wondverpleegkundigen, fysiotherapeuten en thuiszorgorganisaties.” “Geen dag is hetzelfde,” beaamt Annette. “Dat is een van de redenen dat ik voor het St. Antonius heb gekozen. Het is een groot topklinisch ziekenhuis waar heel veel verschillende behandelingen worden uitgevoerd. Dat zorgt voor veel afwisseling en uitdaging.”

Sluit het werk van verpleegkundige aan bij de verwachtingen die jullie ervan hadden?

“Het is nóg leuker dan ik dacht,” lacht Nynke. “Ik had bijvoorbeeld van tevoren nooit gedacht dat ik juist de oudere doelgroep zo leuk zou vinden. Bovendien leer ik nog steeds iedere dag ontzettend veel. Je kan wel stellen dat ik de diepgang die ik zocht toen ik nog als kok werkte, gevonden heb.” Annette: “Wat mij in het St. Antonius vooral opvalt, is dat iedereen het beste wil voor de patiënt. Daardoor merk ik weinig van de hiërarchie. Als verpleegkundige ben ik echt onderdeel van het behandelend team. Samen werken we aan de best mogelijke zorg en behandeling. Ieder vanuit zijn of haar eigen expertise. Dat betekent dat ook mijn visie als verpleegkundige op waarde wordt geschat. Dat is prettig.”

Welke ambities hebben jullie zelf nog?

Nynke: “Voorlopig zit ik hier nog goed op mijn plek. Ik heb het erg naar mijn zin. Bovendien ben ik op deze afdeling nog lang niet uitgeleerd.” Annette: “Op de werkvloer staan en het contact met de patiënten vind ik het allerleukst, maar misschien dat ik ooit verpleegkundigen in opleiding wil begeleiden. Als praktijkopleider, naast mijn dagelijkse werkzaamheden. Er zijn sowieso veel mogelijkheden om door te groeien en verder te leren binnen het St. Antonius. Je kan je specialiseren of bijvoorbeeld de opleiding tot hbo-verpleegkundige gaan doen.”

Tot slot, hoe zouden jullie toekomstige collega’s overtuigen voor het St. Antonius te kiezen?

“Het mooie van het St. Antonius is dat je hier ontzettend veel kan leren, omdat het zo’n groot ziekenhuis is,” vertelt Annette. “Maar tegelijkertijd heerst er een soort familiegevoel. Je leert hier heel snel heel veel mensen kennen en de onderlinge collegialiteit is groot.” Nynke: “Iedereen doet erg zijn best voor elkaar en voor de patiënten. Als je hier als net afgestudeerd verpleegkundige binnenkomt, dan voelt het als een warm bad. Je merkt dat de mensen blij met je zijn en je collega’s nemen de tijd om je wegwijs te maken en je van alles te leren.”

Mijn vacatures