Bob

Fysiotherapeut

Ik vind het mooi om te zien hoe mijn werk als fysiotherapeut een directe impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten.

 

Na eerst een aantal jaar in een algemene praktijk en in een handencentrum te hebben gewerkt, kwam Bob terecht in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Niet per toeval, want als fysiotherapeut wilde hij graag in een ziekenhuis aan de slag. “Het werk is er een stuk specialistischer dan in een eerstelijns praktijk, dat spreekt me aan. Arnhem is voor mij alleen niet naast de deur, dus toen er een vacature vrijkwam in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, heb ik direct gesolliciteerd. Ik wilde hier graag werken. Niet alleen vanwege de reisafstand, maar ook omdat het St. Antonius een aansprekend ziekenhuis is met een goede reputatie.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Mijn dag begint op de polikliniek Handtherapie. Hier behandel ik poliklinische patiënten die door een orthopeed of plastisch chirurg aan hand of pols zijn geopereerd. Aansluitend werk ik drie uur op de Vaatafdeling. De patiënten die daar liggen, hebben vaak een ingrijpende behandeling of operatie achter de rug. Het is mijn taak hen zo goed en snel mogelijk weer op de been te krijgen. Dit doe ik met behulp van oefeningen en eventueel hulpmiddelen. Ook het motiveren en coachen van patiënten hoort daarbij. ’s Middags werk ik vervolgens nog drie uur op de polikliniek om mijn dag weer te eindigen op de Vaatafdeling. Op die manier kan ik ook de patiënten die vandaag zijn geopereerd nog even zien voordat ik naar huis ga.”

Wat maakt jouw werk als fysiotherapeut in het St. Antonius zo leuk?

“De combinatie tussen revalidatie, klinische en poliklinische werkzaamheden spreekt mij erg aan. In eerste instantie solliciteerde ik op een functie in het poliklinische Handenteam, maar al snel kwamen daar de klinische werkzaamheden op de Vaatafdeling bij. En dat bevalt goed. Ik vind het mooi om te zien hoe mijn werk als fysiotherapeut een directe impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten. Bijvoorbeeld bij een onderbeenamputatie. Je kunt je voorstellen dat zoiets zeer ingrijpend is. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Als fysiotherapeut begeleid ik het hele proces. Van de operatie tot het moment dat de patiënt met prothese lopend het ziekenhuis verlaat. Ik laat zien wat er nog wél mogelijk is en geef mensen een doel om naartoe te werken. Dat is erg waardevol.”

Wat kenmerkt volgens jou een goede fysiotherapeut?

“Anders dan in een praktijk behandel je als fysiotherapeut in het ziekenhuis je patiënten vaak maar gedurende een relatief korte periode. Het is dus belangrijk dat je praktisch ingesteld bent en snel kunt inschatten wat er nodig is voor een spoedig herstel. Een goede start van het postoperatieve traject is daarom essentieel. De vraag die daarbij centraal staat is: ‘hoe zorgen we ervoor dat de patiënt weer goed zelfstandig kan functioneren?’ Daarvoor kunnen oefeningen nodig zijn, maar soms ook praktische hulpmiddelen zoals een rollator. In die zin ben je de spil in het revalidatietraject en heb je ook veel contact met andere disciplines, artsen en zorgverleners.”

Wat merk jij van vooruitgang en innovatie in je vak?

“Binnen het St. Antonius is er altijd ruimte voor nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Zowel vakinhoudelijk, als organisatorisch. Per vakgroep is er een coördinator die de laatste ontwikkelingen, literatuuronderzoeken en cursussen in de gaten houdt. Zijn er nieuwe technieken of cursussen beschikbaar, dan kun je aangeven dat je daar interesse in hebt. Zelf volg ik nu de opleiding Prothesiologie, zodat ik de prothesezorg voor onderbeen- en bovenbeen amputaties verder kan uitbreiden. Afhankelijk van je eigen interesses en ambities zijn er binnen het St. Antonius dus kansen en mogelijkheden genoeg om jezelf én de zorg te verbeteren.”

Mijn vacatures