Doriene

Verpleegkundige Interne Geneeskunde

Als verpleegkundige ben je de ogen en oren van de arts. Goed kunnen observeren en actief meedenken zijn daarbij essentieel.

 

“Een leuke, dynamische werkplek met veel mogelijkheden om te groeien,” zo omschrijft Doriene Dekker, verpleegkundige Interne Geneeskunde, het St. Antonius Ziekenhuis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij na haar stageperiode is blijven ‘hangen’. Tijdens haar hbo-v-opleiding maakte Doriene kennis met verschillende specialismen, maar Interne Geneeskunde trok haar het meeste. “Omdat het specialisme zo breed is, is de patiëntengroep heel divers. Soms komt er een patiënt binnen en is het meteen duidelijk wat er aan de hand is, maar vaak is er sprake van complexere problematiek. Dat betekent dat verschillende ziektebeelden een rol spelen. Hierdoor is het soms een hele puzzel om een goede diagnose te stellen. Als verpleegkundige word je dus erg gestimuleerd om kritisch na te denken en proactief te handelen. Dat maakt het werken hier erg leuk.”

 Wat is jouw rol binnen de afdeling?

“De afdeling Interne Geneeskunde bestaat uit twee gedeelten: de acute opname afdeling (AOA) en het gedeelte voor patiënten die langer moeten blijven. Spoedpatiënten die onder andere via de Spoedeisende Hulp binnenkomen, komen terecht op de AOA. Hier vindt onder andere de diagnostiek plaats. Deze patiënten blijven hier maximaal drie dagen liggen, daarna stromen ze – mits er plek is – door naar het gedeelte voor patiënten die langer moeten blijven of een andere afdeling. Op het gedeelte voor patiënten die langer moeten blijven hebben we elf bedden beschikbaar voor patiënten die verdere behandeling nodig hebben. Dit is tevens onze leerunit. Leerling-verpleegkundigen werken hier onder supervisie van een leerunit-coach. Een rol die ik, naast mijn werk als verpleegkundige op de AOA, zelf ook met veel plezier vervul. Verder heb ik coördinerende taken op de afdeling en ben ik actief in diverse werkgroepen.”

Wanneer ga jij met een goed gevoel naar huis?

“Voor mij zit ’m dat vooral in de kleine dingen. Als ik iemand echt vooruit zie gaan bijvoorbeeld. Of als je een compliment krijgt van een tevreden patiënt. Daar word ik blij van. Maar ik ben ook trots op mijn werk en ons team als we in een acute situatie daadkrachtig en adequaat hebben gehandeld. Dat zorgt ervoor dat ik met een goed gevoel naar huis ga aan het einde van mijn dienst. Natuurlijk gebeuren er ook minder leuke dingen, zoals patiënten die overlijden of het moeten voeren van slecht-nieuwsgesprekken. Dan is het prettig dat je altijd kunt terugvallen op je collega’s. Een goede sfeer en samenwerking zijn belangrijk in dit werk en dat vind ik hier zeker terug. We hebben een leuk en betrokken team, met veel jonge verpleegkundigen die elkaar stimuleren en van elkaar leren.”

Over welke eigenschappen moet je beschikken om dit werk goed te kunnen doen?

“Als verpleegkundige ben je de ogen en oren van de arts. Dat betekent dat je goed moet kunnen observeren. Hoe gaat het met de patiënt? Wat heeft hij of zij nodig? Ook actief meedenken hoort daarbij. Bijvoorbeeld input leveren bij het opstellen van een behandelplan. Daarnaast is het belangrijk dat je de regie durft te pakken als het gaat om je eigen ontwikkeling en die van je vak. Oftewel verpleegkundig leiderschap tonen. Binnen het St. Antonius is hier volop ruimte voor. Zo kunnen we samen de kwaliteit van zorg nóg beter maken. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je hart voor mensen hebt. Iedere patiënt is anders, maar een opname in een ziekenhuis is voor niemand leuk. Als verpleegkundige kun je het verschil maken in een vaak moeilijke situatie. Dat moet je drive zijn om dit werk te doen.”

Tot slot, hoe zou jij je toekomstige collega overtuigen om voor het St. Antonius te kiezen?

“Als verpleegkundige kun je hier alle kanten op; dat is het fijne van een groot ziekenhuis. De patiëntengroepen zijn bovendien heel divers. Als ik kijk naar mijn eigen afdeling, dan is geen dag hetzelfde. Er is weinig protocollair werk bij; ik moet veel zelf klinisch beredeneren. In de tijd dat ik hier nu werk, heb ik heel veel verschillende casussen voorbij zien komen en op die manier een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Het is dus een ideale werkplek om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien als verpleegkundige. Ook de opleidingsmogelijkheden via onder andere de St. Antonius Academie zijn heel uitgebreid. Je kunt je specialiseren, verdiepingscursussen volgen of je hbo-diploma halen. En vind je het leuk om zelf studenten op te leiden en te begeleiden? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden binnen het St. Antonius.”

 

 

Mijn vacatures