Hanneke

Verpleegkundige Neonatologie

Ik ben er voor kersverse ouders in deze moeilijke periode. Samen realiseren wij bij St. Antonius Geboortezorg de beste zorg voor hun pasgeboren kind.

 

 

“Van jongs af aan wist ik het al; ik wil met kinderen werken”, aldus Hanneke Zuidam, neonatologieverpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis. En dat is gelukt! Terwijl ze als verpleegkundige werkte op de kinderafdeling was ze druk bezig met het halen van haar kinderaantekening. Een onderdeel daarvan is stage lopen op de afdeling Neonatologie. Na die ontmoeting, was Hanneke direct verkocht. Toen zich een mogelijkheid voordeed voor de functie als neonatologieverpleegkundige heeft ze zich geen moment bedacht. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin. De afwisseling tussen complexe zorg en minder intensievere zorg vind ik interessant. Het is zo dankbaar werk.”

Wat maakt het werken op de afdeling Neonatologie zo bijzonder?

“Wij bieden zorg rondom baby’s die te vroeg geboren zijn, extra zorg nodig hebben of ziek zijn. Wat betekent dat mijn werkdag nooit hetzelfde is; iedere baby heeft andere zorg nodig en ouders de juiste ondersteuning. Bij St. Antonius Geboortezorg werken we volgens het ‘Family Centered Care’ principe. Moeder en kind worden in principe niet gescheiden. Ze verblijven samen in een eigen suite, zodat de ouders zoveel mogelijk betrokken zijn bij de zorg. Ik speel hier een belangrijke coachende en adviserende rol in waarbij de focus ligt op ontwikkelingsgerichte zorg. Er komt veel op de ouders af in deze onzekere periode. Daarom vind ik het mooi dat ik de ouders mag helpen bij de zorg voor hun kindjes, zodat ze het later helemaal kunnen overnemen. Ik zorg voor de pasgeborene samen met andere zorgverleners van Geboortezorg en ben er daarnaast voor de ouders. Zo stimuleer ik de band tussen ouder en kind door middel van huid-op-huidcontact en help bij de voedingen. Zodra hun kind onze afdeling mag verlaten, kennen ze hun kind hartstikke goed, omdat ze overal bij betrokken zijn geweest. Dat geeft vertrouwen. En ik? Als ik een kind zie opknappen, dan geeft mij dat ontzettend veel voldoening en energie. Daar doe ik het voor.”

Wat merk jij van innovatie en ontwikkeling binnen de afdeling?

“Onze afdeling is continu in ontwikkeling. Sterker nog, eerst zaten we alleen in Nieuwegein. Sinds begin 2017 is er een nieuw geboortecentrum in Utrecht, waar zowel zorg op het gebied van verloskunde als neonatologie wordt geboden. Naast de vele verlossuites, zijn er 4 speciale neosuites. Daar is alles nieuw, van piepers tot beademingsapparaten. Binnen mijn functie ben ik zowel werkzaam in Utrecht als Nieuwegein. Op locatie Nieuwegein is nog een aparte afdeling Neonatologie waar wij ook baby’s behandelen die net van de Intensive Care afkomen (van bijvoorbeeld het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht).  De medische situatie laat het dan niet toe dat ouders en kind op dezelfde suite verblijven.  Deze baby’s liggen op de afdeling Neonatologie. Wij bieden wel de mogelijkheid aan ouders om dichtbij hun kindje te blijven slapen in een aparte suite. Dit alles maakt mijn werk extra afwisselend en dat is precies wat bij mij past. Daarnaast ben ik zelf ook continu in ontwikkeling. Dit vind ik belangrijk, juist omdat ik regelmatig te maken heb met complexe situaties. Dankzij les- en beleidsdagen en het e-learning systeem van het St. Antonius Ziekenhuis blijf ik up-to-date.”

Waar ligt jouw ambitie?

“Naast mijn werkzaamheden ben ik op dit moment bezig met het begeleiden van leerlingen binnen een leerunit. Hun ervaringen hoor ik graag aan, daar leer ik zelf ook veel van. Binnen St. Antonius Geboortezorg zijn nog voldoende mogelijkheden om mijzelf steeds te blijven ontwikkelen. Over een aantal jaar breidt Geboortezorg weer uit op locatie Utrecht en zal ook de post-ic zich hier vestigen. Ik zie nog voldoende uitdaging om Family Centered Care en gezinsgerichte zorg hier steeds beter neer te zetten.”

Tot slot, welk advies geef jij jouw toekomstige collega’s die ook op de afdeling Neonatologie willen werken?

“Wat mij veel heeft geholpen, is dat ik eerst ervaring heb opgedaan op de Kinderafdeling. Toen ik eenmaal bezig was met de opleiding High Care Neonatologie viel alles op zijn plek. Het is een specifiek specialisme. Een baby kan niet vertellen wat er mis is, dus je moet het hebben van je kennis en inzicht. Wel kan ik zeggen dat dit het mooiste vakgebied is als je graag werkt met jonge kinderen. Ik zit hier in ieder geval helemaal op mijn plek.”

Mijn vacatures