Justine & Carlo

Verpleegkundigen

Alles wat je leert tijdens je opleiding, komt samen op deze afdeling.

Justine & Carlo, verpleegkundigen Maag-Darm-Lever (MDL) en Gastro-Enterologie (GE)

“Als je op zoek bent naar een werkplek waar je het vak van verpleegkundige in de volle breedte leert kennen, dan moet je bij MDL/GE-chirurgie zijn,” aldus Justine en Carlo. Twee jonge verpleegkundigen die sinds enige tijd met veel plezier werkzaam zijn op de verpleegafdelingen A3 en C3 van het St. Antonius Ziekenhuis. Justine had naar eigen zeggen het geluk dat ze de kans kreeg om direct na haar studie hier aan de slag te gaan. Carlo heeft eerst een half jaar in Leidsche Rijn gewerkt op de gecombineerde afdeling Neurologie/Orthopedie, voordat ook hij terechtkwam op de MDL/GE-afdelingen in Nieuwegein.

Wat maakt het werken op deze afdelingen zo leuk?

Carlo: “Op de MDL- en GE-afdelingen is het nooit saai. Doordat je te maken hebt met een combinatie van beschouwende en chirurgische patiënten, kom je in aanraking met heel veel verschillende aandoeningen en ziektebeelden. Hierdoor is het ontzettend leerzaam als beginnend verpleegkundige op deze afdelingen te mogen werken.” Justine vult aan: “Je moet wel echt van aanpakken weten als je hier werkt. Het kan soms behoorlijk hectisch zijn met acute patiënten en situaties, waardoor je snel moet kunnen schakelen en handelen. Ik houd van die drukte en afwisseling. Bovendien mag ik veel verschillende verpleegtechnische handelingen zelfstandig uitvoeren.” Carlo: “Als je – zoals ik – graag richting de acute zorgverlening wilt, dan is dit de perfecte plek om jezelf verder te ontwikkelen.”

Wanneer gaan jullie met een goed gevoel naar huis aan het einde van een dienst?

“Het klinkt misschien gek,” zegt Justine, “maar ik krijg juist energie van een drukke werkdag met veel onverwachte situaties.” Ze legt uit: “Ik bedoel zo’n dag waarbij je de kans krijgt om al het geleerde in de praktijk te brengen. Waarbij je achteraf het gevoel hebt dat je echt het verschil hebt kunnen maken.” Carlo is het daarmee eens: “Het geeft een goed gevoel als je weet dat je dankzij je kennis en kunde als verpleegkundige de situatie onder controle hebt gekregen. Het is dan alsof alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Hoe zouden jullie de sfeer binnen het team omschrijven?

Justine: “De sfeer is goed. We zijn een groot, maar hecht team dat altijd op elkaar kan bouwen. Daarnaast zijn we een vrij jong team. Toch zijn er altijd genoeg ervaren krachten aanwezig om te zorgen voor een goede dynamiek binnen het team en op de afdeling.” Carlo: “Dit is ook nodig om een fijne en veilige werksfeer te creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Ik kan altijd terugvallen op mijn collega’s als dat nodig is. Andersom wordt de inbreng van de jongere generatie verpleegkundigen ook erg gewaardeerd, omdat wij vaak kennis hebben van de nieuwste methoden en technieken. Zo worden we regelmatig om input gevraagd en meegenomen in het beleid. Samen maken we op die manier de zorg voor onze patiënten nóg beter.”

Hoe willen jullie jezelf nog verder ontwikkelen?

“Ik ben op dit moment bezig met de hbo-v-opleiding naast mijn werk,” vertelt Carlo. “Uiteindelijk wil ik graag op de Spoedeisende Hulp of Intensive Care aan de slag, maar voorlopig zit ik nog goed bij MDL/GE-chirurgie. Ik kan hier nog veel leren en mezelf als verpleegkundige verder ontwikkelen.” Justine: “Sowieso wordt er vanuit het St. Antonius veel aangeboden qua opleidingen en bijscholing. Ik ga bijvoorbeeld de specialisatie tot oncologieverpleegkundige volgen. Een opleiding van ongeveer een jaar die goed aansluit bij mijn huidige werkzaamheden. Ik werk vooral op de afdeling A3 die gericht is op patiënten met aandoeningen aan maag, darmen en slokdarm, waaronder tumoren. Omdat ik mij hierin graag verder wilde verdiepen, hoefde ik niet lang na te denken toen mij gevraagd werd om deze opleiding te gaan doen.”

Tot slot, hoe zouden jullie toekomstige collega’s overtuigen om voor het St. Antonius te kiezen?

“Het St. Antonius, en dan natuurlijk vooral de afdeling MDL/GE-chirurgie, is gewoon superleuk,” zeggen beiden met een knipoog. Justine: “Zonder gekheid, je leert hier ongelooflijk veel. Dankzij de combinatie van specialismen en de complexiteit van de zorg kun je binnen dit team een goede basis leggen voor de rest van je carrière. Bovendien beschikt onze afdeling over een Zorg Innovatie Centrum waarin studenten en verpleegkundigen van alle niveaus samen leren, werken en onderzoek doen.” Carlo voegt daaraan toe: “Vergeet ook ons pancreascentrum niet, dat volop in ontwikkeling is. Het St. Antonius heeft sowieso een van de grootste MDL-afdelingen in Nederland. Dit maakt het een ontzettend toffe en leerzame plek om te werken. Het acute aspect, het klinisch redeneren, de psychosociale kant; alles wat je leert tijdens je opleiding, komt samen op deze afdeling.”

Mijn vacatures