Leonieke

Verpleegkundige Obstetrie

Je bent erbij op het mooiste moment van iemands leven: de geboorte van een kind

 

Vijftien jaar geleden kwam Leonieke voor het eerst, tijdens een stage van haar hbo-verpleegkunde, op de verlosafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. Sindsdien is ze niet meer weggegaan. Sterker nog, ze heeft zich gespecialiseerd tot obstetrieverpleegkundige in de geboortezorg. “Het was vroeger mijn droom om verloskundige te worden. Toen ik de afdeling Verloskunde leerde kennen, realiseerde ik me dat je hier veel meer betrokken bent bij de vrouw. Dát maakt mijn werk zo dankbaar; je bent er voor iemand op het mooiste moment van iemands leven.”

 

Wat maakt het werken op de afdeling Verloskunde zo bijzonder?

“De afgelopen jaren heb ik onze afdeling flink zien groeien. Eerst werkte ik op onze locatie in Nieuwegein en sinds anderhalf jaar voornamelijk in Utrecht. Tegenwoordig hebben we zo’n 32 bedden bij Geboortezorg en met alle zorgverleners bij elkaar zo’n 250 collega’s. Dat zijn flinke aantallen! Ondanks de grootte van het team, weet je precies wat je aan elkaar hebt. Ik kan altijd op mijn collega’s rekenen en zij op mij. Dat voelt vertrouwd. En een prettige samenwerking is belangrijk, juist omdat een stabiele situatie ieder moment kan omslaan. Ik werk nauw samen met gynaecologen, artsen, verloskundigen, arts-assistenten en andere (obstetrie)verpleegkundigen. Alles om goede zorg te verlenen voor de zwangere, barende of kraamvrouw en het (ongeboren) kind. Ik begeleid ze in de nieuwe fase van hun leven. Ondanks dat ik dit werk al een hele tijd doe, is iedere geboorte een bijzonder moment. Om daar onderdeel van te zijn, maakt mijn werk extra mooi.”

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Kort samengevat: nooit hetzelfde. Per dag krijg ik een paar cliënten toegewezen tijdens de overdracht. De ene zwangere dame kan een hoge bloeddruk hebben, dus moet ik goed kijken naar de juiste medicatie. Bij de ander zijn er vroegtijdig gebroken vliezen of verloopt de bevalling niet soepel. Ik ben continu aan het schakelen. Dat maakt mijn werk zo divers. Daarin maakt het geen verschil of ik een dag- of nachtdienst draai. Baby’s laten niet op zich wachten. In de ochtend kan ik bijvoorbeeld een kersverse moeder helpen met de laatste voeding voordat ze naar huis gaat. Even later sta ik in diezelfde kamer een cliënt te begeleiden die in het verleden een keizersnede heeft gehad.”

 

Wat kenmerkt volgens jou een goede obstetrieverpleegkundige?

“Als obstetrieverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de juiste begeleiding en zorg. De situatie kan ieder moment veranderen, dus je moet zeer stressbestendig zijn. Ook ben ik van mening dat je sterke communicatieve vaardigheden moet bezitten. Daar valt en staat het bij als het gaat over het steunen van allerlei cliënten. Er komt een hoop kijken binnen deze functie. Je moet dus zeker op de hoogte zijn van verschillende protocollen. Wat doe je als de schouder van een baby blijft hangen tijdens de bevalling? En hoe handel je als iemand het HELLP-syndroom heeft? Ook technische vaardigheden spelen een belangrijke rol. Denk aan het inbrengen van een infuus of wanneer je assisteert bij een ruggenprik. Dit vakgebied is onvoorspelbaar en dat maakt het juist zo prachtig.”

 

Hoe zie jij jouw eigen toekomst in het St. Antonius?

“Het St. Antonius Ziekenhuis en zeker ook St. Antonius Geboortezorg is continu in ontwikkeling. Zo gaat de afdeling in Nieuwegein rond juni 2020 volledig verhuizen naar Utrecht. Ook zijn er altijd verschillende onderzoeken gaande naar de beste zorg. Zo ving ik laatst op dat er binnenkort waarschijnlijk een nieuwe manier komt van de ruggenprik. We blijven druk met vernieuwing. Als obstetrieverpleegkundige ben ik dus ook altijd bezig met het groeien in mijn vakgebied. En die kennis deel ik graag. Ik kan dan ook met trots zeggen dat ik net het leerunitcoach traject heb afgerond. Ik begeleid leerlingen binnen onze afdeling. Dat geeft extra energie. Ik ben trots op mijn vak en ga iedere dag met veel plezier van en naar het werk.”

 

 

 

 

Mijn vacatures