Linda

Longfunctieanalist

Contact met de patiënt én continu getallen en grafieken analyseren. Deze afwisseling is precies wat ik nodig heb als longfunctieanalist.

 

Als negentienjarige werkte Linda als doktersassistent. Een van haar taken was om de longverpleegkundige te ondersteunen bij patiënten met astma of COPD. Dat heeft haar interesse voor dit vakgebied aangewakkerd. Toen het St. Antonius Ziekenhuis een vacature voor leerling longfunctieanalist had, heeft Linda zich geen moment bedacht. “Na een meeloopdag kreeg ik direct een beeld van de functie en het team. En dit beeld past nog steeds perfect bij mij, want we zijn ondertussen alweer vijftien jaar verder.”

 

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Contact met mensen en werken met getallen en grafieken. Dat gecombineerd met de afwisseling qua werkzaamheden en enorme variatie in de patiëntengroepen maakt mijn functie als longfunctieanalist zo bijzonder. Zeker omdat er bij de longfunctie afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis, naast de reguliere patiënten, ook patiënten komen met zeldzame longziekten als longfibrose, Sarcoidose en Pulmonale Hypertensie. Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde en dat is precies wat ik nodig heb. Ook qua team werk ik iedere dag weer met andere collega’s, omdat we continu rouleren. En de werkzaamheden? Die variëren omdat we diverse longfunctie onderzoeken uitvoeren. Denk aan spirometrie, diffusie, histamine-, inspannings- en eucapnische hyperventilatietesten. Naast deze onderzoeken hebben alle collega’s bij ons op de afdeling extra nevenwerkzaamheden. Bijvoorbeeld het beoordelen van inspanningstesten en polysomnografiën, bestellingen plaatsen of het opstellen van protocollen. Zo ben ik bezig met het beheren en controleren van onderzoeksapparatuur. Ik wil de kwaliteit van onze data altijd garanderen, want alleen op die manier kan de longarts het juiste behandelplan maken voor de patiënt. Daarvoor werk ik veel samen met ICT en KFI. Ik ben dus niet alleen patiëntgericht en met onderzoeken bezig, maar ook met innovatie binnen onze afdeling.”

 

Hoe zijn de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen?

“Iedereen krijgt de mogelijkheid van onze leidinggevenden om te groeien in zijn/haar vakgebied. En het oppakken van zo’n nevenactiviteit helpt daarbij. Zo ben ik bezig met het beoordelen van fietsuitslagen, bestellingen en het beheren van de longfunctie onderzoekssystemen. Om dit allemaal te doen, kreeg ik van mijn leidinggevende de kans om cursussen en scholing te volgen. Daarnaast kreeg ik het afgelopen jaar de kans om een aantal grote projecten te leiden. Bijvoorbeeld het aanschaffen van diverse nieuwe longfunctie apparatuur en het opstellen van een vervangingsplan voor de komende vijf jaar. Ook hebben we dit jaar op alle locaties nieuwe pc’s gekregen. We werken met veel grote patiëntengroepen, dus dat was een flink project voor zowel KFI, ICT en Epic. Aan mij de taak om dit soort projecten in goede banen te leiden. Dat geeft energie! Ik hoop dat ik dit de komende jaren kan blijven doen én de projecten nog verder kan uitbreiden.”

 

Wat merk jij van vooruitgang en innovatie in je vak?

“We krijgen steeds meer patiënten, dus hoe kunnen wij de zorg voor deze patiënten verbeteren en ze makkelijker helpen? Zeker omdat de longfunctie analisten niet voor het oprapen liggen, moeten we ook nadenken over hoe we de werkdruk verlagen zonder kwaliteit te verliezen. Allerlei vraagstukken waar we nu mee bezig zijn. Bij één van de innovatieprojecten ligt de focus op het verbeteren van de technieken. We willen de patiënten nog beter, nauwkeuriger en makkelijker helpen zodat we de werkdruk verlagen. En techniek gaat daarbij helpen. Met behulp van e-health, remote care en het meer betrekken van de patiënt tijdens de onderzoeken willen we dit bereiken. Kort samengevat, we staan als afdeling niet stil en willen een grote rol spelen in de ontwikkeling van ons vakgebied.”

 

 

Mijn vacatures