Lydia & Iris

CC-verpleegkundigen

Mede dankzij de leerunit heb ik de opleiding tot CC-verpleegkundige ervaren als een hele veilige en fijne leerroute.

 

 

Lydia en Iris liepen tijdens hun verpleegkundeopleiding allebei stage in het St. Antonius Ziekenhuis. Dat beviel zo goed dat ze ook na hun opleiding bij het St. Antonius bleven werken. Lydia eerst op de afdeling Longziekten, waarna ze haar hbo-v-diploma haalde en de overstap maakte naar Cardiothoracale Chirurgie. Iris liep stage op de afdeling Cardiologie. Dit was, zoals ze zelf zegt, een mooie aanvulling op haar eerdere stages: “Het maakte mijn oriëntatie op het vak van verpleegkundige compleet. Deze stage beviel zo goed, dat ik hier na mijn opleiding bleef werken.”

Zijn jullie meteen gestart met de specialisatie tot CC-verpleegkundige?

Lydia: “Nadat ik in 2006 klaar was met mijn opleiding, heb ik zo’n vijf jaar met veel plezier gewerkt op de afdeling Longziekten. Voor mijn hbo-v-opleiding moest ik echter naar een andere afdeling en dat werd Cardiothoracale Chirurgie. Ook op deze afdeling had ik het goed naar mijn zin, maar toen ik in 2014 de kans kreeg om de specialisatie CC-verpleegkundige te volgen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik wilde me graag verder specialiseren.”

Iris is net klaar met haar specialisatie en vertelt: “Ik heb ervoor gekozen om eerst mijn hbo-v-diploma te halen en meer ervaring op te doen op de Cardiologieafdeling. Daarna heb ik de stap gemaakt richting Cardiac Care. Dit was in het begin best spannend. Je treedt buiten je vertrouwde werkomgeving en comfortzone. Het verlenen van acute zorg en het omgaan met meer complexe en soms zelfs levensbedreigende situaties, vraagt om een andere manier van handelen en denken. Je moet goed kunnen anticiperen en altijd twee stappen vooruitdenken. Dit zijn vaardigheden die je je eigen moet maken. Gelukkig krijg je daar tijdens de opleiding alle ruimte voor en word je hierin goed begeleid. Aan het begin van de opleiding is de begeleiding vrij intensief en naarmate je meer ervaring opdoet, krijg je ook meer zelfstandigheid. Als het gaat om acute of complexe situaties, dan hoef je niet meteen alles te weten en te kunnen. Daar groei je langzaam naartoe. Wat ik heel prettig vond, was de speciale leerunit die de CCU heeft opgezet.”

Lydia die leerunit-coach is, licht toe: “Naast de standaard opleidingsdagen, is er binnen de leerunit ruimte voor extra training en ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van reanimatievaardigheden, aanvullende lessen en ‘coaching on the job’. Op die manier kun je bepaalde handelingen extra trainen, meer verdieping aanbrengen in je studie en casuïstiek op de werkvloer toevoegen. En dit alles binnen een leerklimaat waarin je écht mag leren.” Iris: “Mede daardoor heb ik de opleiding tot CC-verpleegkundige ervaren als een hele veilige en fijne leerroute.”

Wat maakt het werken op de CC-afdeling zo leuk?

Iris: “Het is een heel dynamische afdeling. Dat geldt voor het werk zelf, maar ook voor het werkveld. Je hebt te maken met de meest uiteenlopende patiënten en hartaandoeningen. Van ritmestoornissen tot de behandeling van hartfalen en van hartinfarcten tot hartklepchirurgie. Als CC-verpleegkundige word je bovendien ook ingezet op de Eerste Hart Hulp. Daarnaast kun je dotterdienst hebben, waarbij je assisteert bij spoedinterventies op het Cathlab. Of je maakt deel uit van het reanimatieteam. Geen dag is hetzelfde. Een patiënt die het ene moment nog stabiel is, kan het volgende moment instabiel zijn en acute zorg nodig hebben. Als het mij en mijn collega’s dan lukt om de situatie weer onder controle te krijgen, dan ben ik daar trots op. Dat is een van de mooiste dingen van dit vak.”

Lydia is het daar helemaal mee eens: “Een goede patiëntenzorg staat altijd op de eerste plaats. Daar zet je je als team voor in. De collegialiteit op onze afdeling is dan ook erg groot. Die hechte samenwerking in combinatie met de dynamiek op de afdeling zorgen dat de CCU een ontzettend leuke plek is om te werken.”

Welke ambitie hebben jullie zelf nog?

“Momenteel ben ik als leerunit-coach nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de leerunit. Dit is leuk om te doen en het zorgt ervoor dat ik een frisse blik behoud als verpleegkundige. Daarnaast kun je je op de CCU verder specialiseren tot circulation practitioner of binnen de cardiologie als verpleegkundig specialist,” aldus Lydia.

Iris: “Ik wil de komende tijd vooral veel ervaring opdoen. Van iedere patiënt en situatie leer ik weer wat nieuws. Verder ga ik een cursus volgen om straks zelf specialistische reanimatietrainingen te mogen geven.”

Lydia vult aan: “Wat betreft persoonlijke ontwikkeling zit je hier sowieso goed. Ons Hartcentrum is een van de meest innovatieve in Nederland en er is hier veel aandacht voor scholing en verdieping.”

Mijn vacatures