Marie-Louise

Verpleegkundig teamhoofd

Het leveren van goede patiëntenzorg gaat over zoveel meer dan alleen de zorg aan bed. Het gaat ook over continu verbeteren.

 

Gedreven en enthousiast, zo komt Marie-Louise over. Vol passie vertelt ze over haar vak. “Een mooi vak met ongekende mogelijkheden,” aldus Marie-Louise. Direct na haar afstuderen als verpleegkundige aan de Christelijke Hogeschool Ede ging ze aan de slag bij het St. Antonius Ziekenhuis. Al snel trok ze steeds meer leidinggevende taken naar zich toe om uiteindelijk verpleegkundig teamhoofd van het Longcentrum te worden.

Wat maakt jouw vak zo mooi?

“De veelzijdigheid. Het leveren van goede patiëntenzorg gaat over zoveel meer dan alleen de zorg aan bed. Het gaat ook over continu verbeteren. Dat betekent dat je jezelf steeds afvraagt waarom je iets op een bepaalde manier doet en toetst of dat ook echt de beste manier voor de patiënt is. Zo werken we binnen het Longcentrum met diverse expertteams om de zorg rondom specifieke ziektebeelden te verbeteren. Een goed voorbeeld daarvan is ons ILD-expertisecentrum, het grootste centrum van Nederland dat gespecialiseerd is in de behandeling van interstitiële longziekten. Artsen, radiologen, pathologen, maar ook fysiotherapeuten en verpleegkundigen werken daarbij samen en gebruiken de nieuwste behandelmethoden. Zowel op de verpleegafdeling, als op de polikliniek.”

Hoe heb jij jezelf ontwikkeld binnen het St. Antonius?

“Ik ben betrokken bij mijn vak en ik vind innoveren heel leuk. Daarom hield ik me al direct bezig met verschillende werkgroepen. Ook ben ik vrij snel nadat ik begon als verpleegkundige mijn managementvaardigheden gaan ontwikkelen door steeds meer leidinggevende taken op me te nemen. Daar krijg je binnen het St. Antonius alle ruimte voor. Als je weet wat je wilt en initiatief toont, dan kun je hier alle kanten op. Of je hart nu ligt bij het doen van onderzoek, het begeleiden van studenten of, zoals in mijn geval, het aansturen van een team. Ik kan hierbij rekenen op alle ondersteuning vanuit HR, de Academie en het hoofd van de afdeling. Binnenkort start ik zelfs met de master opleiding Innovatie in Zorg en Welzijn via de Hogeschool van Utrecht. Dit kan ik gewoon naast mijn baan als verpleegkundig teamhoofd doen.”

Waar ben je trots op in je werk als verpleegkundig teamhoofd?

“Als ik zie wat we met ons team bereikt hebben, dan ben ik daar best trots op. Neem bijvoorbeeld functiedifferentiatie, dat is toch iets waar veel verpleegkundigen aan moeten wennen. Ons team loopt daarmee voorop in het ziekenhuis. Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen daarin zijn of haar eigen rol vindt om uiteindelijk de patiëntenzorg nóg beter te maken.”

“Nog een goed voorbeeld is ons Zorg Innovatie Centrum. Hiermee bieden we niet alleen een goede opleidingsplek aan verpleegkundigen in opleiding, maar het is ook een manier om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Het onderwijs komt letterlijk naar de werkvloer en dat is ook voor de collega’s in het team erg inspirerend. Zij kunnen aansluiten bij lessen en zijn veel meer betrokken bij de studenten en de ontwikkelingen binnen het onderwijs.”

Tot slot, hoe zie jij je eigen toekomst in het St. Antonius?

“Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd. Vooral de combinatie tussen patiëntenzorg en leidinggeven vind ik erg leuk. Het draait in dit vak om interactie en menselijkheid. Richting patiënten én medewerkers. Dat betekent dat je als leidinggevende daar een goed gevoel bij moet hebben en menselijke beslissingen moet kunnen nemen. Op den duur wil ik me wel meer gaan richten op het leidinggeven, maar eerst maar eens mijn opleiding afronden.”

Mijn vacatures