Marjet & Esther

Verpleegkundig Teamhoofd en Praktijkopleider

Je krijgt hier de kans om jezelf als verpleegkundige verder te ontwikkelen in een veilige leeromgeving.

Verpleegkundig Teamhoofd en Praktijkopleider

Marjet & Esther, verpleegkundig teamhoofd en praktijkopleider Heelkunde 4A
De afdeling Heelkunde van het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht staat bekend om haar ‘lerende zorg’.Verpleegkundig teamhoofd Marjet en verpleegkundig praktijkopleider Esther vertellen er met veel enthousiasme over. Marjet verhuisde in 2013 vanuit het voormalige Oudenrijn Ziekenhuis naar het ziekenhuis in Leidsche Rijn en ging daar de uitdaging aan om een nieuw verpleegkundig team te vormen. Met succes, beaamt ook Esther die sinds 2017 werkzaam is in het St. Antonius. Eerst als verpleegkundige en sinds kort ook als praktijkopleider.

Wat maakt het team en de afdeling zo bijzonder?

Marjet: “Na de zorgverdeling in 2018 zijn we een hecht team geworden, bestaande uit zo’n dertig mbo- en hbo-verpleegkundigen. Plus daarnaast nog studenten van verschillende opleidingen.” Esther vult aan: “Dit zijn studenten van onze eigen interne opleiding, maar ook stagiaires van mbo’s en hogescholen in de omgeving. Ook vind je bij ons op de afdeling een grote groep verpleegkundigen die een specialisatie volgen, bijvoorbeeld tot mammacare- of bariatrieverpleegkundige. Er heerst hier een veilige werksfeer met veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Een goed voorbeeld daarvan is het junior-seniortraject dat ik zelf ook heb doorlopen toen ik hier begon. Als net afgestudeerd verpleegkundige word je gekoppeld aan een ervaren collega op wie je altijd kunt terugvallen. Iemand die je coacht op afstand, maar je niet het werk uit handen neemt. Dit geeft zelfvertrouwen en zorgt dat je je sneller ontwikkelt tot seniorverpleegkundige. Het traject bestaat uit verschillende fases en is afgestemd op je persoonlijke doelen. Iedereen doorloopt het traject dus op zijn of haar eigen tempo. Op die manier staat je persoonlijke ontwikkeling als verpleegkundige centraal.”

Wat zijn die ontwikkelmogelijkheden?

“Door onder andere de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen ontstaan er andere rollen binnen ons vakgebied,” legt Marjet uit. “Binnen het St. Antonius krijg je de kans om actief mee te denken over de invulling daarvan. Bijvoorbeeld als het gaat om de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Ook stimuleren we verpleegkundigen hun competenties verder te ontplooien. Er zijn wat dat betreft tal van ontwikkelmogelijkheden, zowel qua verdieping als verbreding.” Esther breekt op haar beurt graag een lans voor praktijkopleiders in spe: “Als je het leuk vindt om anderen te coachen en te begeleiden, dan kun je bij ons de opleiding tot praktijkopleider volgen. Voor goede praktijkopleiders is op dit moment zeker ruimte. Ook kun je je kwaliteiten als hbo-verpleeg

kundige inzetten als voorzitter van een expertteam. In zo’n team werken verschillende disciplines samen om zorgprocessen te verbeteren. Dit doen ze met behulp van scrumsessies, workshops en kwaliteitsopdrachten. Omdat het organiseren van scrumsessies niet per definitie tot de vaardigheden behoort die je tijdens je verpleegkundigenopleiding leert, krijg je hierbij ondersteuning van de Antonius Academie.”

Wat merken jullie van innovatie binnen de afdeling?

“Eigenlijk zijn we continu bezig met het verbeteren van de zorg voor onze patiënten,” aldus Marjet. “Een project dat inmiddels al een tijdje succesvol is doorgevoerd op de afdeling, maar nog steeds toonaangevend is, is het project ‘opnemen zonder bed’. Patiënten die een geplande ingreep ondergaan, bereiden zich hierop voor in een rustige huiskamersetting beneden bij de Dagbehandeling. In plaats van op de Verpleegafdeling. Hierdoor zijn er meer bedden beschikbaar en ook voor de patiënten is deze opnamerouting prettiger. Een ander voorbeeld van een innovatief zorgproject is de Pilot Alert voor acute zorg. Bij patiënten die acute zorg nodig hebben, is goed klinisch redeneren van levensbelang. Voorheen leerden verpleegkundigen dit alleen via de Academie, maar nu gebeurt dit via ‘coaching on the job’ waarbij ervaren verpleegkundigen de rol van praktijkexpert vervullen.” Esther: “Ook het project Zorgpad Mammacare kun je innovatief noemen. Verpleegkundigen van onze afdeling werken daarbij samen met collega’s van andere afdelingen om de kwaliteit van het hele zorgproces voor patiënten met (de verdenking van) borstkanker te verbeteren.”

Tot slot, wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?

Esther: “Op de afdeling Heelkunde is het nooit saai. Van KNO-ingrepen tot Bariatrische Chirurgie en van Mammacare tot Plastische chirurgie, je komt met heel veel verschillende ‘snijdende’ specialismes in aanraking. Als je dat interessant vindt, dan zit je hier goed. Bovendien krijg je hier de kans om ontzettend veel te leren en jezelf als verpleegkundige verder te ontwikkelen in een veilige leeromgeving. Op je eigen niveau en in je eigen tempo.” Marjet voegt daar graag nog aan toe: “Als je de drive en ambitie hebt om verder te komen, dan is er een heleboel mogelijk op onze afdeling. Je krijgt hier alle ruimte om je eigen functie vorm te geven, zelfstandig projecten op te starten en mee te denken in de continue verbetering van de zorg voor onze patiënten.”

Mijn vacatures