Moniek Morsink

Recruiter Antonius@Work

U zult zich vast afvragen waarom ik op deze vacature reageer…

Jouw perfecte sollicitatiebrief

Inside tips van degene die jouw brief beoordeelt

Een sollicitatiebrief schrijven valt niet altijd mee:  je ziet jouw droombaan staan, bent razend enthousiast, de baan is jou op je lijf geschreven, je wilt het liefst morgen beginnen, maar als je dat in je sollicitatiebrief wilt verwoorden blijf je hangen in clichés.

Herkenbaar? Laat mij je helpen! Ik ontvang dagelijks als recruiter voor het St. Antonius Ziekenhuis tientallen sollicitatiebrieven. Graag deel ik mijn ervaring, tips & tricks met jou. Waar let ik op, wat geeft voor mij de doorslag om iemand wel of niet uit te nodigen? Natuurlijk is het altijd belangrijk dat je je enthousiasme laat zien voor de functie, dat de informatie die je geeft eerlijk & controleerbaar is, dat je jouw sterke punten beschrijft en dat je jezelf nergens tegenspreekt. Maar heb je ook al aan onderstaande punten gedacht?

# 1 – Richt je brief aan het St. Antonius Ziekenhuis

Het makkelijkste onderdeel van je sollicitatiebrief: de adressering onder het kopje “Aan”.

Maar je wilt niet weten hoe vaak ik brieven krijg die gericht zijn aan een ander bedrijf. En je moet dan echt van héle goede huizen komen wil je dan nog uitgenodigd worden voor een gesprek. Meestal gaat zo’n brief direct door naar de stapel “afschrijven”. Nou snap ik natuurlijk dat jij niet alleen bij ons solliciteert en dat je jouw brief kopieert, maar neem in ieder geval de moeite om de aanhef en de adressering aan te passen. Het zegt namelijk direct iets over jouw mate van nauwkeurigheid. Een eigenschap die iedereen – van schoonmaker tot specialist – in ons ziekenhuis moet bezitten. We spreken de patiënt immers ook aan bij zijn eigen naam en opereren alleen het bedoelde lichaamsdeel.

De enige die er bij mij ooit doorheen zwijnde was een net afgestudeerde jonge hond, die reuze enthousiast solliciteerde naar de vacature van HR-analist bij… de Universiteit Utrecht. Maar zijn papieren waren dermate goed dat ik hem toch opgebeld heb om zijn motivatie te checken. Hij schaamde zich te pletter en zijn motivatie was helemaal oké, dus ik heb hem voorgesteld aan het hoofd van de afdeling. Hij is aangenomen en heeft goed werk verricht in het St. Antonius, maar echt, hij is die ene uitzondering op de regel. Dus: richt je brief aan het goede bedrijf en de goede persoon. Wie dat is, staat altijd in onze vacatureteksten.

# 2 – Beschrijf de match tussen jou en de vacature

Jouw motivatiebrief is voor het ziekenhuis nog belangrijker dan je CV. Kan jij in jouw brief duidelijk maken waarom juist jij zo geschikt bent voor deze functie? Omschrijf bijvoorbeeld op een heldere manier hoe jij vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden in vorige functies hebt aangepakt. Wat vind je zo leuk aan de functie waar je op solliciteert. Waar ligt hierin precies jouw kracht? Vraag je af hoe jij het bedrijf waar je solliciteert verder kunt helpen. Want daar gaat werk om: voordeel en vooruitgang voor iedereen.

Leg als je klaar bent met schrijven de vacature er nog een keer naast en check of jouw brief antwoord geeft op mijn vragen:

“Als planner is geen dag hetzelfde! Je vind het leuk om complexe roostervraagstukken op te lossen, zonder daarbij de wensen van collega’s uit het oog te verliezen. Vind je het daarnaast leuk om je werkzaamheden tot in de puntjes te plannen? En werk je nauwkeurig, gestructureerd en vol enthousiasme? Dan is werken bij het St. Antonius Ziekenhuis misschien wel iets voor jou! Reageer snel via de solliciteerbutton.”

Vertel je in reactie op bovenstaande vacature iets waaruit blijkt dat jij van afwisseling houdt en geen moeite hebt met veranderingen? Laat je duidelijk blijken dat jij de rol en de bijbehorende verantwoordelijkheden snapt? Dat je collegiaal bent, goed kunt luisteren, een teamplayer? Houd jij van puzzelen en laat je blijken dat je goed georganiseerd bent?

– of praten we nog langs elkaar heen? Pas dan je brief aan!

Voldoe jij niet aan alle eisen, denk dan vast met mij mee waarom dat geen probleem hoeft te zijn. Maak duidelijk hoe jij toch van meerwaarde bent van het St. Antonius Ziekenhuis, bijvoorbeeld doordat jij iets meebrengt waar ik nog niet aan gedacht heb.

# 3 – Maak duidelijk waarom jij kiest voor ons

U zult zich vast afvragen waarom ik op deze vacature reageer.”

Euh ja, maar heb jij dat zelf ook voldoende gedaan? Er zijn veel ziekenhuizen in en rondom Utrecht en die verschillen in meerdere of mindere mate van elkaar op gebied van ambities, visie en cultuur. Dat je graag met mensen werkt, in een maatschappelijke organisatie, dat hoop ik van harte als je bij ons solliciteert, maar daarmee onderscheid je je niet van alle andere sollicitanten. Ga dus op onderzoek uit. Vraag naar ervaringen van vrienden en bekenden, struin het internet af, of loop eens binnen en proef de sfeer in de openbare ruimten. Wat is de ambitie van ons ziekenhuis, hoe past die bij jou? Wat breng jij mee om onze ambitie te vervullen?

# 4 – Houd je cv kort & krachtig

Over je cv kan ik kort zijn – en dat vraag ik ook van jou… Twee pagina’s is meer dan voldoende. Begin met een profiel van jezelf, waarin je in een paar zinnen duidelijk maakt wie jij op werkvlak bent en wat jou drijft. Houd het verder zo overzichtelijk mogelijk, op internet vind je tegenwoordig de meest kunstzinnige formats, maar als ik moet gaan puzzelen waar wat staat, schieten die hun doel voorbij.

# 5 – Nabellen

Vind jij die na-bel tip net zo vervelend als ik? Heb je eigenlijk geen flauw idee wat je zou moeten vragen, maar doe je het omdat iedere sollicitatietrainer zegt dat je ALTIJD moet nabellen met Een Vraag. Omdat ik jouw brief daarna beter zou opmerken? En dat je dan in zo’n superkort nietszeggend gesprek beland? Hoera, dan heb ik hierbij de fijnste tip ever voor jou: het hoeft echt niet! Zonde van jouw tijd en van de mijne. Het mag natuurlijk wel! Als je een concrete vraag hebt. Veel beter is het om lekker te bellen met je vrienden om ze te bedanken voor hun feedback op jouw supergoede motivatiebrief ☺ .

Er is 1 sollicitant geweest die mij misschien beter wél had kunnen nabellen. Ik drink nog altijd thee uit de mooie theekop die zij als sollicitatie ”brief” had laten bedrukken. Die theekop paste heel goed bij de functie waarvoor zij een open sollicitatie stuurde: als diëtist moedigde zij de ontvanger aan om thee in plaats van frisdrank te drinken. Maar ik had op dat moment geen vacatures en ik heb haar toen niet zelf gebeld, ze was ook vergeten haar contactgegevens toe te voegen. Maar ik denk wel eens, als ze had gebeld en er was een klik geweest, had ik haar dan een andere passende functie kunnen bieden?

 

Mijn vacatures