Olaf

Vaatchirurg

De patiënten die hier komen, hebben vaak het gevoel rond te lopen met een tikkende tijdbom in hun lichaam. Als het lukt om ze daarvan af te helpen, dan geeft dat veel voldoening.

 

 

Het behandelen van hart- en vaatziekten is een van de belangrijkste speerpunten van het St. Antonius Ziekenhuis. Alle aspecten van de vaatchirurgie zijn hier vertegenwoordigd. Dus toen Olaf Bakker de kans kreeg in het St. Antonius aan de slag te gaan als vaatchirurg, hoefde hij niet lang na te denken. “Voor een vaatchirurg is dit een ideale werkplek. Er wordt veel onderzoek gedaan en gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. Bovendien zie je het hele palet aan vaatchirurgische aandoeningen voorbijkomen.”

Wat maakt het St. Antonius zo toonaangevend op dit gebied?

“Vaatchirurgie is een veelzijdig vakgebied dat volop in beweging is. Methoden veranderen en de technieken zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Zo worden patiënten steeds vaker endovasculair, bijvoorbeeld via een gaatje in de lies, geopereerd. Dit is vaak nauwkeuriger en minder belastend voor de patiënt dan open vaatchirurgie. In het St. Antonius lopen we hierin voorop. Ook patiënten met ernstig vaatlijden aan de benen profiteren van de meest innovatieve technieken. Technieken die de kans op amputatie verkleinen. Bovendien behandelen we hier alle vaatchirurgische aandoeningen. Van relatief eenvoudig tot hoog complex. Dat betekent dat we alle chirurgische technieken in huis hebben. Patiënten met complexe vaataandoeningen uit de hele regio worden naar ons doorverwezen voor behandeling. Wat ons verder toonaangevend maakt, is dat we werken in multidisciplinaire teams om de patiënten een compleet pakket aan behandelingen te bieden. Een goed voorbeeld daarvan is onze praktijk voor patiënten met diabetes en wondproblemen aan de voeten. Een ervaren team, bestaande uit een vaatchirurg, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker, wondconsulente, interventiecardioloog en vasculair internist, werkt hierin samen om de best mogelijke zorg te bieden.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Als vaatchirurg ben je in de eerste plaats natuurlijk chirurg, maar dat betekent niet dat je vijf dagen per week in de operatiekamer staat. Ik begeleid het hele traject, vanaf de verwijzing naar de polikliniek tot een eventuele ingreep en het hele na-traject. Hierdoor sta ik dicht bij mijn patiënten en kan ik goed inschatten welke behandeling op welk moment het beste resultaat geeft. De patiënten die bij mij onder behandeling komen, hebben vaak het gevoel rond te lopen met een tikkende tijdbom in hun lichaam. Als het lukt om ze daarvan af te helpen, dan geeft dat veel voldoening. Dat is wat mij drijft, het verschil kunnen maken voor de patiënt. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat iemand met ernstig vaatlijden toch zijn been kan behouden.”

Wat kenmerkt volgens jou een goede vaatchirurg?

“Behalve dat je natuurlijk zeer nauwkeurig moet zijn, is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap. Soms werk je keihard om bijvoorbeeld het been van een patiënt te redden, terwijl dat dan uiteindelijk toch vergeefs blijkt te zijn. ‘Dat is het lot van de vaatchirurg,’ wordt wel eens gekscherend gezegd. Daar moet je tegen kunnen. Daarnaast komen goede communicatieve vaardigheden ook van pas in deze functie. Juist om complicaties te voorkomen is het van belang dat patiënten begrijpen wat er aan de hand is en waarom een gezonde leefstijl cruciaal is. Als je bovendien in staat bent om op heldere wijze uit te leggen dat je je uiterste best hebt gedaan, dan worden patiënten zelden boos bij een negatieve uitkomst. De meeste patiënten zijn vooral dankbaar voor alles wat je voor ze doet.”

Wat merk je van innovatie binnen je vakgebied?

“Het St. Antonius is van oudsher een innovatief vaatziekenhuis. Zo is in de jaren negentig in het St. Antonius de eerste aortastent van Nederland geplaatst. Ook zijn we nauw betrokken bij diverse wetenschappelijke studies. Zoals een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor ernstig vaatlijden in de benen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de bestaande aderen om slagaderlijk bloed te transporteren. Zelf heb ik de ambitie om de zorg voor patiënten met diabetes en wondproblemen aan de voeten naar het hoogste niveau te tillen. Ook voor patiënten buiten de regio. Daarnaast zie ik een rol weggelegd voor het St. Antonius als expertisecentrum op het gebied van open aortachirurgie. Voor complexe aandoeningen waarbij een endovasculaire ingreep niet de beste oplossing is. Juist omdat dit soort klassieke operaties steeds minder uitgevoerd worden, is het essentieel om die kennis op peil te houden. En waar kan dat nu beter dan in het St. Antonius? Het ziekenhuis waar de meeste aortaoperaties in Nederland worden uitgevoerd.”

Mijn vacatures