Richard

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

Wij zijn de stille kracht achter het hele ziekenhuis.

 

 

Wij zijn de stille kracht achter het hele ziekenhuis. Niemand kent ons, maar als wij ons werk niet doen kan een ziekenhuis na twee dagen niet meer opereren en vallen de poliklinieken na vier dagen stil.

Op de CSA, waar ik werk, steriliseren we alle ziekenhuis instrumenten zoals naalden, scharen en gespecialiseerde apparatuur om bijvoorbeeld een knie te vervangen. Met speciale machines maken we alle materialen weer schoon. Als wij ons werk niet goed doen, dan staat de kwaliteit van leven of een leven van een patiënt op het spel. Die kan dan immers besmet worden met een bacterie en daardoor een infectie krijgen.

Daarnaast controleren we alle instrumenten om te zien of ze nog goed werken. We moeten de materialen net zo goed  kennen als de specialist die ermee werkt, zodat we problemen kunnen voorkomen. Als bijvoorbeeld een klem die voor een aorta gebruikt wordt scherp is, snijdt de specialist zo door het bloedvat heen. Dan kan een patiënt overlijden.

Je kunt zeggen dat de chirurgen de handen en wij het hart van het ziekenhuis zijn. Als je ook bij ons wilt komen werken, kan je daar een mbo 3-opleiding voor doen.

Mijn vacatures