Hanny Overbeek wint Santeon Verpleegkunde prijs

 

Update: Inmiddels is er een infographic van dit onderzoek beschikbaar.

 

18 november 2018
Bijna 400 verpleegkundigen kwamen op 12 november 2018  af op het Santeon verpleegkundig congres. Verpleegkundig leiderschap en samen de zorg verbeteren stonden daarbij centraal. Tijdens het congres werd ook de Santeon Verpleegkunde Prijs uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Hanny Overbeek, verpleegkundig specialist Hematologie in ons ziekenhuis, voor haar onderzoek naar bijwerkingen bij chemotherapie.

Evelien van Bogerijen, voorzitter van de verpleegkundeportefeuille van Santeon, opende de dag samen met Pieter de Bey, directeur van Santeon. Ze vertelden met trots over de 9.500 verpleegkundigen die werkzaam zijn in de zeven Santeon-ziekenhuizen en de 255.000 ziekenhuisopnames per jaar. Value-based health care kwam uitgebreid aan bod en verpleegkundigen spraken tijdens diverse interactieve workshops ook met elkaar over onder meer sterk in je werk, functiedifferentiatie, schrapsessies en verpleegkundig leiderschap.

Uitreiking prijs

Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de verpleegkundeprijs 2018. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt om verpleegkundig evidence based practice (EBP) onderzoek te stimuleren. Hiermee wordt de verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in het verpleegkundig domein.

Minder bijwerkingen na chemo

Hanny heeft onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van chemokuren (HDM en BEAM) voorafgaand aan autologe stamceltransplantatie. Ze deed dit onderzoek samen met Maaike Sohne (hematoloog) en Yvonne Westerman (kwaliteitsfunctionaris). Het onderzoek heeft aangetoond dat door een aantal interventies te doen, zoals het aanpassen van het profylactische antibioticaschema, andere medicatie voor de misselijkheid, mondkoeling tijdens de chemo en stoppen met het geven van sondevoeding, de bijwerkingen van intensieve chemokuren kunnen worden teruggebracht. Hierdoor hebben patiënten bijvoorbeeld minder last van kapotte monden, zijn ze minder misselijk en eten ze beter.

Hanny en Yvonne hebben gedurende vijf jaar 158 patiënten gevolgd en de bijwerkingen gemonitord. “Het is zo fijn om te zien dat de meeste patiënten, die zo’n ingrijpende kuur moeten ondergaan, nu veelal zonder complicaties het traject doorlopen”, aldus Hanny. “De ervaringen zijn zo positief dat we nu alle stamceltransplantatiecentra in Nederland willen meenemen in dit succes.”

Trots en blij

Hanny is ontzettend trots en blij met de prijs. “Het is geweldig om voor zo’n grote groep collega’s een prijs in ontvangst te mogen nemen voor je onderzoek. Het is heel belangrijk, dat we samenwerken om de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau te tillen. Samen gaan voor minder toxiciteit. Dat de uitkomsten van het onderzoek zo goed waren was al super. Door deze mooie prijs voel je de waardering en dat is natuurlijk dé kers op de taart!”

Mijn vacatures