Zorg Innovatie Centrum (ZIC )

Leren en werken in een innovatieve omgeving om de patiëntenzorg te verbeteren

De snelle ontwikkelingen in de zorg vragen om een innovatieve leer- en werkomgeving, om mee te kunnen bewegen met het veranderende zorglandschap.
Daarom hebben we in februari 2018 op de verpleegafdelingen Longgeneeskunde en Harten twee ZIC’s geopend. We zijn gestart met 22 HBO-V studenten en 2 docenten van Hogeschool Utrecht.
Zo creëren we een leer- en werkomgeving waar zorg, onderwijs, innovatie en onderzoek in de praktijk samenkomen, met het primaire doel de patiëntenzorg te verbeteren.

Wat is een ZIC?

Een ZIC bestaat uit een vast aantal patiëntenkamers als onderdeel van een afdeling, waarbij de zorg volledig door studenten wordt uitgevoerd, onder supervisie van ZIC-coaches. Onderwijs wordt bijvoorbeeld gegeven door een docent van de HBO-V, waarbij zowel de studenten als de zorgprofessionals aansluiten. Ook wordt er onderwijs gegeven ter verdieping van het specialisme door inzet van interne deskundigen. Door het naar binnen halen van onderwijs wordt de aansluiting theorie/praktijk en het studierendement verbeterd. Het leren in de praktijk richt zich op de professionele en persoonlijke groei van zowel de student als de zorgprofessional.

Leren van en met elkaar

We streven naar een cultuur waarbinnen leren, onderzoeken en innoveren centraal staat om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door studenten én zorgprofessionals. Het leren van en met elkaar! Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Evidence Based Practice:

Ook het uitzetten van onderzoekslijnen, verpleegkundig onderzoek en innovaties kunnen leiden tot verbetertrajecten en daardoor de kwaliteit van zorg verhogen.

Dit vinden de studenten ervan

De studenten zijn enthousiast over de ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, de enthousiaste inzet van coaches, de leuke en leerzame klinische lessen en de goede en open sfeer. Zij regelen zelf de kamerindeling & de uitplandagen, stellen dagelijks leerdoel en evalueren ook dagelijks. En niet onbelangrijk: ook de artsen houden rekening met het ZIC.

En de patiënt?

Voor de patiënt op de ZIC-kamers is er veel aandacht. Zij worden geïnformeerd en ze krijgen altijd een informatief gesprek en voldoende aanwezigheid van verpleegkundigen en van de gediplomeerde coaches.

 

 

Mijn vacatures