Innovatieve en structurele oplossingen bedenken om de zorg efficiënter in te richten en de kwaliteit te behouden. In het St. Antonius Ziekenhuis vinden we het belangrijk om daar ons steentje aan bij te dragen. Een voorbeeld van hoe wij dit doen, is ons buddyprogramma. Hiermee hebben we het predicaat ‘Koploper in de zorg’ verdiend en zijn we deelnemer van het Koplopernetwerk van het ministerie van VWS. In dit netwerk delen zorgprofessionals de meest innovatieve en effectieve oplossingen voor de arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Buddyprogramma

buddy's aan het werk in het St. AntoniusStewardessen, piloten, kroegbazen, acteurs, musici, docenten en studenten: je vindt ze allemaal in het buddyteam van ons ziekenhuis. Tijdens de eerste coronagolf kwamen ze bijna of helemaal zonder werk te zitten, terwijl wij handen te kort kwamen. De coronacrisis dwong ons om creatief te zijn in het vinden van oplossingen om handen aan het bed vrij te spelen. In april 2020 is vanuit de werkvloer het initiatief ‘Buddy’s in de zorg’ opgezet om zorgverleners te ontlasten op de Covid-afdeling. De buddy’s, die geen achtergrond of opleiding in de zorg hebben, ondersteunen bij niet-medische taken. Zo verliezen de zorgverleners geen kostbare tijd aan niet-medische taken en kunnen zij zich maximaal richten op de patiënten.

Marieke Koenen, teamhoofd OK-IC centrum: “Door hun verschillende achtergronden brengen de buddy’s andere kennis met zich mee en kijken ze met een frisse blik naar de zorg. Daarnaast leveren ze een positieve bijdrage aan de sfeer op de werkvloer en hebben ze echte aandacht voor het zorgpersoneel, de patiënten en families in moeilijke tijden.”

Kennismaking met de zorg

De buddy’s vinden het belangrijk om nuttig werk te doen in een sector die om extra handen staat te springen. Naast dit werk en het salaris dat ze ontvangen volgens de cao Ziekenhuizen, krijgen ze ook een kijkje in de ziekenhuiszorg. Een aantal buddy’s heeft zich omgeschoold of aangemeld voor een zorgopleiding.

Kijk hier voor meer informatie over het Koplopernetwerk of lees het ervaringsverhaal van IC-buddy Willem op onze website.

In de media

buddy's in de media

Onze buddy’s waren regelmatig in de media. Hieronder vind je een greep uit de beelden en artikelen waarin onze buddy’s aan het woord zijn.

  • Van het theater naar de intensive care: Marjon is ic-buddy. Omroep Max, Meldpunt (23 oktober 2020)
  • Buddy’s in de zorg. KRO, Kruispunt (30 november 2020)
  • Hoe krijgen we meer handen aan het bed? Volkskrant (26 oktober 2020)

Aanmelden als buddy

Wil jij je aanmelden als buddy? Houd dan onze vacatures in de gaten. Het is mogelijk dat er op dit moment geen vacature voor een buddy in ons ziekenhuis is. Maak dan een jobalert aan, dan krijg je een bericht op het moment dat er vergelijkbare vacatures zijn.

 

Mijn vacatures