Samen onze patiëntenzorg continu verbeteren, daar gaan wij voor in het St. Antonius Ziekenhuis. Een van de manieren waarop we dat aanpakken is PV+, dat staat voor ‘Probleemoplossend Vermogen vergroten’. Het is de verbeteraanpak in het St. Antonius die gebaseerd is op Lean.

Continu verbeteren

Lean maakt gebruik van tools, maar is meer dan dat: Lean is een filosofie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen zich richt op het creëren van waarde voor de klant, het elimineren van verspillingen en continu verbeteren.

  

Medewerkers kunnen de basisworkshop volgen, waarin de beginselen worden uitgelegd en aan de hand van een simulatiespel worden verduidelijkt.

   

Gebruik verbeterborden

Om je een concreet beeld te geven wat dit in de dagelijkse praktijk nu inhoudt: op diverse afdelingen wordt er gewerkt met verbeterborden. Zo’n verbeterbord hangt op een centraal punt op de afdeling en iedere collega kan hier gedurende de dag onderwerpen op zetten. Deze worden besproken tijdens de dagelijkse verbeterbordbespreking. Zo’n bespreking duurt maximaal 15 minuten en start op een vast tijdstip, zodat iedereen daar rekening mee kan houden in zijn/haar planning. Na een discussie per onderwerp worden er met elkaar oplossingen bedacht en worden er afspraken gemaakt.

De kracht van de bordbesprekingen zit ‘m in het aanpakken van kleine onderwerpen, waar collega’s op de afdeling concreet last van hebben, of waar zij tegenaan lopen en waar zij zelf invloed op hebben.

 

Opnemen zonder bed

Een mooi voorbeeld is het geslaagde project Opnemen zonder bed, waarbij patiënten zich bij één centraal punt aanmelden en pas ná de operatie naar de postoperatieve afdeling worden gebracht. Eén opnamekamer betekent minder verstoringen op de zaal voor verpleegkundigen en patiënten, en meer aandacht voor de patiënt voor het opnameproces. Er komen meer bedden beschikbaar voor opnames en bovendien voelen patiënten zich in een opnamekamer lotgenoten, omdat ze allemaal geopereerd gaan worden. Opnemen zonder bed is in de loop van de tijd dan ook een groot succes geworden, zowel voor patiënten, verpleegkundigen, andere betrokkenen en capaciteitsmanagement.

Om deze logistieke verbeterslag te maken hebben we de methodiek van PV+ gebruikt. Vind je het interessant om te lezen hoe dat er dan uitzag, lees dan hier de blog hierover van onze manager lean en Zorglogistiek Marc Rouppe van der Voort

 

 

Kaizen formulier

Mijn vacatures