Over Research & Development

In het St. Antonius Ziekenhuis staan onderzoek en innovatie hoog in het vaandel. Het is van groot belang voor het verkrijgen van meer kennis over verschillende ziektebeelden en het ontwikkelen van nieuwe behandelmogelijkheden. Het uiteindelijk doel daarbij is om onze patiëntenzorg steeds verder te verbeteren.

Infrastructuur

Het St. Antonius biedt dan ook veel ruimte en begeleiding voor topklinisch wetenschappelijk onderzoek. Er is een goede infrastructuur en er zijn korte lijnen tussen professionals.  Zo wordt het klinisch wetenschappelijk onderzoek goed ondersteund en gestimuleerd. Ruimte voor en begeleiding van klinisch wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor volwaardige opleidingen en een innovatief klimaat binnen een ziekenhuis. Waar nodig is, werken wij hiervoor samen met universitaire instellingen. Het St. Antonius is zeer geschikt voor het deelnemen aan grootschalige (multicentre) onderzoeken en medical technology assessments (MTA). Dit komt door het grote aantal patiënten in ons ziekenhuis.

Historie

Onderzoek en innovatie kennen een lange historie in ons ziekenhuis. Meerdere bijzondere operaties zijn eerst in Nederland in het St. Antonius verricht. Zo werd in 1959 de eerste openhartoperatie uitgevoerd, in 1980 volgde de eerste dotterbehandeling en in 1989 werd voor het eerst een longtransplantatie verricht.

Publicaties

In ons ziekenhuis dragen wij jaarlijks bij met ca. 450 publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Dit is bijzonder veel voor een niet academisch ziekenhuis. Het St. Antonius wordt landelijk en op bepaalde gebieden zelfs internationaal gezien als een van de koplopers. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden ieder kwartaal gepubliceerd in ons wetenschappelijk magazine Loupe.

Ook worden jaarlijks alle bevindingen gepresenteerd tijdens de St. Antonius Wetenschapsavond. Hier delen onderzoekers van verschillende disciplines hun bevindingen met elkaar in diverse voordrachten en posterpresentaties.

 

Naar de website van St. Antonius R&D

Mijn vacatures