Gerda Bom werkt al vijftig jaar in St. Antonius Woerden

7 september 2018

Als verlegen 14-jarig meisje kwam ze op haar fiets vanuit Kockengen naar haar eerste baantje in Ope Dei, het ziekenhuis van Woerden. Nu, bijna vijftig jaar later, werkt Gerda Bom er nog altijd. Ze begon in 1968 als schoonmaakster en werkt tegenwoordig op de Dagbehandeling van St. Antonius Woerden als medewerker Roomservice.

Een tante van Gerda werkte eind jaren zestig in het Ope Dei aan de Utrechtsestraatweg in Woerden. Gerda was de jongste uit een gezin van elf kinderen en moest haar vakantietijd ‘nuttig’ doorbrengen. Tante wist daar wel raad mee. De schoonmaak in het ziekenhuis kon wel wat handjes gebruiken.

Afwassen met patiënten

Naast het schoonmaken kreeg Gerda er langzaam meer taken bij, zoals het rondbrengen van koffie en thee en het persen van sinaasappels voor de patiënten.  Die verbleven toen wel vier weken in het ziekenhuis na een oogoperatie, liesbreuk of andere chirurgische ingreep. Gerda werkte zich al gauw op naar voedingsassistente op de Chirurgie. “Soms stond je samen af te wassen met een patiënt. Vaatwassers waren er niet, maar wel vriendelijke patiënten die graag afdroogden. Nog gezellig ook.”

Gerda werkt tegenwoordig drie dagen per week als roomservicemedewerker. Op 1 september 2018 is ze vijftig jaar in dienst. Service verlenen zit in haar bloed. “Mijn dag is pas goed als patiënten en familie bij vertrek zeggen: ‘Bedankt voor de  goede zorgen en de gezelligheid’. Gelukkig komt dat vaak voor op de Dagbehandeling. De prettige sfeer onder collega’s werkt door op de patiënten, dat voel je gewoon. Ook nu er zo’n 55 opnames per dag zijn.”

Het werk is in die vijftig jaar wel veranderd volgens Gerda, mensen blijven veel korter in het  ziekenhuis. Op de Chirurgie gaven mensen een dag van te voren aan wat ze wilden eten. Je bracht al om half acht het ontbijt bij de patiënten. Op de Dagbehandeling komt bijna iedereen ‘nuchter’ binnen en gaan ze pas de deur uit als ze gegeten hebben. Ik laat ze kiezen uit het broodbuffet en breng de gewenste maaltijd aan het bed. Mijn werkdag begint nu wat later en rond 17.00 uur ga ik de deur uit.”

Iedereen is gelijk

Collega’s zijn heel belangrijk voor Gerda. “Ik werk al jaren samen met Annemarie, Marjon en Margreet en we kennen elkaar goed. Zij waren het die mij overhaalden om mijn rijbewijs te halen. Met hen geef ik feestjes in onze ‘grote schuur’ in Kockengen. Daar vieren we straks ook mijn 50-jarig jubileum. In ons team is er geen verschil of je schoonmaakt, voeding rondbrengt of de patiënt verpleegt. We zijn hier allemaal gelijk en betrokken. Dat is altijd zo geweest.”

Ze moet er nu nog even niet aan denken, maar áls Gerda straks met pensioen gaat heeft ze volop tijd voor haar hobby’s, zoals tuinieren, knutselen, fietsen en lezen. En… niet te vergeten aandacht voor haar zussen, waarmee ze leuke dingen doet. Maar wat zal ze het ziekenhuis missen. Ze wil de achterblijvers graag nog wat meegeven: “Wees goed voor je collega’s en sta dicht bij de patiënt. Dat bepaalt de sfeer op de afdeling.”

Ook werken bij het St. Antonius Ziekenhuis? Kijk voor onze vacatures bij Werken bij Antonius.

Mijn vacatures