1 augustus 2024

Elke dag trek ik mijn uniform aan en stap ik de afdeling radiologie van het St. Antoniusziekenhuis binnen, vol vertrouwen dat ik het leven van onze patiënten kan verbeteren. Mijn werk als radiodiagnostisch laborant is niet alleen technisch uitdagend maar geeft mij ook veel voldoening, vooral wanneer ik zie hoe onze zorg het welzijn van patiënten bevordert.

Vandaag begint mijn dienst zoals gewoonlijk met het controleren van de apparatuur en het doornemen van de patiëntenlijst. Rond half negen komt mijn eerste patiënt, een jongeman die voor een routine echo komt. Zoals altijd probeer ik een kalmerende sfeer te creëren door een vriendelijk gesprek aan te knopen en uit te leggen wat hij kan verwachten. Het blijft bijzonder om te zien hoe een paar geruststellende woorden de spanning bij patiënten kunnen wegnemen.

Halverwege de ochtend word ik erbij geroepen voor een spoedgeval. Een oudere dame heeft uitvalverschijnselen en mogelijk een herseninfarct. Samen met mijn collega’s zorgen we ervoor dat ze snel wordt geholpen. Na de CT-scan blijkt ze een herseninfarct te hebben en behandelen we haar op de interventiekamer.  Op  deze momenten is onze samenwerking als team echt van belang . We werken naadloos samen om de beste zorg te leveren, ook onder druk.

Rond de middag wordt er weer een spoedpatiënt aangemeld. Een jonge vrouw die voor het eerst bij ons komt voor een ingreep op de interventiekamer. Ze is duidelijk nerveus en vertelt me dat ze bang is voor het onbekende. Ik neem de tijd om haar door de procedure heen te leiden, leg stap voor stap uit wat er zal gebeuren en hoe de machine werkt. Ik herinner haar eraan dat we altijd bij haar zullen zijn, zelfs  vanuit de bedieningsruimte. Haar dankbare glimlach  na de procedure , daar doe ik het voor.

Tijdens mijn lunchpauze denk ik na over hoe belangrijk onze rol is in het ziekenhuis. Als radiodiagnostisch laborant zijn we vaak de brug tussen diagnose en behandeling. We leveren de cruciale beelden die artsen nodig hebben om beslissingen te nemen over de zorg voor hun patiënten. Het besef dat mijn werk een directe impact heeft op het herstel en welzijn van mensen geeft me elke dag nieuwe energie.

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top