Meer patiënten dan bedden in ziekenhuizen is een groot probleem. Door thuismonitoring is vervroegd ontslag mogelijk.
Meer patiënten dan bedden in ziekenhuizen is een groot probleem. Door Thuismonitoring is vervroegd ontslag mogelijk. En aan die toekomstbestendige oplossing werk ik dagelijks met veel plezier. Nienke Hermanides – de Jong werkt sinds 2018 in het St. Antonius Ziekenhuis. En dat zonder zorgachtergrond. Inmiddels is zij afgestudeerd als verpleegkundige en werkt ze in het Thuismonitoringsteam.
Van de zeevaart naar de zorg
“Door een samenloop van omstandigheden zocht ik in 2018 een nieuwe uitdaging. Na een onafgemaakte studie geneeskunde wilde ik wat anders. Dat is gelukt, want nu heb ik een diploma van de Zeevaartschool, werkervaring op diverse zeilschepen én ervaring in de horeca. Terug de zorg in was daarom niet de meest logische vervolgstap. Toch is dat waar mijn hart ligt. Het was niet de makkelijkste manier om in de gezondheidszorg aan de slag te gaan, maar wel de leukste. Gelukkig is dat gelukt, al heb ik daar wel veel moeite voor gedaan.”
“Hier heb ik de kans gekregen een opleiding tot verpleegkundige te volgen. Die studie duurde 2,5 jaar en daarin heb ik bij 4 verschillende afdelingen stagegelopen. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan als verpleegkundige op de afdeling Cardiologie / Cardio-thoracale chirurgie. Een superleuke omgeving die je hart letterlijk harder laat pompen. Toen ik hier al een tijdje werkte raakte ik zwanger en inmiddels ben ik moeder van een prachtige dochter. Aan die zwangerschap heb ik klachten overgehouden, waardoor het langdurig aan bedden van patiënten staan niet meer lukt. En dat is waar Thuismonitoring om de hoek kwam kijken.”
Zorg van de toekomst
“Het Thuismonitoringsteam is opgezet tijdens de coronapandemie. Daarmee konden mensen veilig eerder met ontslag naar huis waardoor het beddentekort iets kleiner werd. Omdat daar veel successen mee zijn behaald is dat verder uitgewerkt. Het Thuismonitoringsteam zoals we deze nu kennen gaat verder dan corona. We breiden het nu uit met bijvoorbeeld patiënten met COPD, hartfalen of huidinfecties. Dit is een mengeling van patiënten die chronisch ziek zijn en daarbij worden gevolgd door de thuismonitoring om zo opnames of poli-afspraken te voorkomen, maar ook patiënten die klinisch opgenomen waren en kort gemonitord worden zodat ze eerder veilig met ontslag naar huis kunnen. Voor de patiënt is het zelfs prettiger om thuis te zijn. Natuurlijk is het net zo veilig. Een echte win-winsituatie. Meerdere ziekenhuizen doen dit inmiddels. We spelen een grote en belangrijke rol voor de toekomst. Met te weinig beschikbare bedden en te lange wachtlijsten voor poli-afspraken in het ziekenhuis is thuismonitoring dé oplossing voor dat probleem. Het is zelfs zo dat je als verpleegkundige door alle technieken meer patiënten kan volgen dan fysiek het geval was geweest. Daarin maken we een groot verschil.”
Thuis herstellen
“Je volgt patiënten vanaf een afstandje. Zij voeren zelf bepaalde metingen uit en die houden mijn collega’s en ik in de gaten. Zijn er afwijkende meetwaarden of heeft iemand koorts? Dan nemen wij telefonisch contact met hen op. We vragen hoe het gaat en geven passende tips. Dat kan gaan over innemen van extra medicatie of het aanvragen van bijvoorbeeld fysiotherapie. Soms is het nodig dat we supervisie hebben met een arts of verpleegkundig specialist over de klachten van een patiënt. Dan kijken we samen of het met medicatie of andere opties opgelost kan worden. Ons doel is dat de patiënt zo lang mogelijk thuis kan blijven. Dat is fijn voor de patiënt én de druk op de zorg.”
Ruimte voor eigen inbreng
“Thuismonitoring staat nog in de kinderschoenen. Je kan veel meedenken en bestaande zorgtrajecten zijn aanpasbaar. Loopt iets niet lekker? Dan trekken we aan de bel en veranderen we dat. We starten de thuismonitoring van nieuwe ziektebeelden op en praten met afdelingen, artsen en verpleegkundigen of wij ook iets voor hen kunnen betekenen. Het is een heel veelzijdige baan.”
Jouw toekomst
“Dit werk geeft zoveel voldoening. Je bouwt een band op met patiënten en je kan echt iets voor ze betekenen. Door ons voelen ze zich qua gezondheid veiliger thuis. En dat voelt goed. Het is afwisselend werk en het klinkt cliché, maar elke dag is anders. Het is niet alleen meetwaarden aflezen in het systeem. Het is zoveel meer dan dat. Daarnaast zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Het is een vak waarin veel verandering gaande is en dat geeft je veel kansen en mogelijkheden.”