De meeste voldoening krijg ik vanuit de feedback van patiënten

31 augustus 2024

Sinds 2023 werk ik als bewegingsagoog op de afdeling Psychiatrie & Medische Psychologie van het St. Antonius Ziekenhuis. In deze rol kom ik dagelijks in aanraking met verschillende afdelingen, elk met hun eigen dynamiek en uitdagingen.

Ik werk op drie afdelingen:

  • Open Afdeling: hier ligt de focus op diagnostiek en kortdurende behandeling.
  • Gesloten Afdeling: de nadruk ligt hier op veiligheid, structuur en bescherming.
  • Besloten Afdeling: deze afdeling is voor patiënten met zowel lichamelijke als psychische klachten. Het doel is diagnostiek en/of kortdurende behandeling.

Wat mijn werk hier zo boeiend maakt, is de enorme variatie die elke dag met zich meebrengt. Bij het begin van mijn werkdag stel ik mezelf altijd de vraag: waar liggen vandaag de behoeften van de patiënten? Deze vraag leidt vaak tot het aanpassen van voorbereidingen, improviseren, en snel schakelen in diverse situaties. Dit houdt mijn werk afwisselend en uitdagend.

Een van de meest voldoening gevende aspecten van mijn werk is de feedback van patiënten. Als zij aangeven dat het bewegen hen goed heeft gedaan tijdens hun opname, weet ik dat mijn inspanningen zinvol zijn. Dit onderstreept het belang van beweging – in welke vorm dan ook – en stimuleert mij om dit continu te benadrukken. Onderzoek wijst steeds vaker op de positieve effecten van bewegen voor mensen met een psychische aandoening.

In ons ziekenhuis hebben we de luxe van diverse faciliteiten, zoals een sportzaal, fitnessruimte, en de buitenlucht. Als patiënten aanvankelijk geen interesse tonen om te bewegen, maar uiteindelijk toch mee gaan, geeft dat een enorme voldoening. Tegelijkertijd leer ik ook om te accepteren dat het soms niet lukt om iedereen in beweging te krijgen, en dat is ook oké.

 

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top